Prosty deser patriotyczny

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

deser patriotyczny

Czasem potrzebujemy wyczarować coś szybkiego, efektownego i najlepiej ze składników, które mamy w domu;)

Dzisiejszą propozycję nazwałyśmy Deserem patriotycznym z uwagi na kolorystykę ( oczywista oczywistość) i dzisiejsze święto. Przy dobrej organizacji pracy wykonanie nie zajmie więcej niż 30 minut. 

 

Składniki na 2 porcje na duży apetyt lub na 4 porcje, jeśli mają być dopełnieniem obfitego obiadu ;)

 

Składniki

1 galaretka w kolorze czerwonym

250 ml mleka 2 % lub 3.2 %

2 łyżeczki żelatyny

laska wanilii+ 3 łyżki cukru  lub opakowanie cukru waniliowego+ 2 łyżki cukru

opcjonalnie: 200 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, dowolne owoce

 

Wykonanie

1. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Ostudzić i wlać do pucharków. Pucharki wstawić do lodówki pod kątem, jeśli chcemy aby deser wyglądał tak jak na zdjęciu. ( my zbudowałyśmy barykady z produktów, które miałyśmy aktualnie w lodówce)

2. Mleko umieścić w naczyniu wraz z cukrem waniliowym i cukrem kryształem (lub laską wanilii i cukrem kryształem) i zagotować. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, a następnie dodać około 3 łyżek gorącego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia, dodać do reszty mleka, wymieszać i ostudzić. Nalewać masę mleczną do pucharków z galaretką i wstawić do lodówki do stężenia.

3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dekorować desery bitą śmietaną i owocami.

 

Na majówkę

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×