Grillowane filety z kurczaka w maślance- soczyste i pełne smaku

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

szaszłyki z kuczaka

Wyschnięte na wiór mięso?? Zapomnijcie…. wystarczy zamarynować je w maślance… na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc ;)

 

Składniki na 6 szaszłyków

1 podwójny filet z kurczaka

ok 200 ml maślanki

po pół łyżeczki soli, chilli i suszonego czosnku

1 łyżka oleju

2 pomidory

1 awokado

1 mała cebulka

sól, pieprz

sok z ćwiartki limonki

 

Wykonanie

1. Filety dokładnie umyć, włożyć do naczynia i zalać maślanką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.

2. Sól, czosnek, chilli i łyżkę oleju wymieszać. Kurczaka wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić filet na paski szerokości około 1 cm i nabijać na patyczki do szaszłyków ( trudno to obrazowo wyjaśnić…ale należy robić to tak jakbyśmy składali tasiemkę w fałdki i nadziewali na patyki ;). Tak przygotowane szaszłyki smarować olejową marynatą i smażyć na grillu.

3. Pomidor, cebulę i awokado pokroić w drobną kostkę. Polać sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać z grillowanym kurczakiem.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×