Torcik ‚Kokos w czekoladzie’

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
strip kokos w czeko
  Czasami „chodzi” za nami jakiś smak, lub też nasi bliscy proszą nas o jakiś konkretny wypiek… tak też było w tym wypadku…. zamówienie w stylu ” Zrób coś kokosowego”….. oto co wyszło z przeszukiwania czeluści pamięci ;)
Składniki na biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao  
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej  
pół łyżeczki proszku do pieczenia  
Wykonanie  
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.  
2. Do  żółtek dodać, kakao, proszek do pieczenia i mąki. Miksować na puszystą masę. Następnie dodać 2 łyżki ubitych białek i wymieszać.   
3. Do ubitych z cukrem białek dodawać masę żółtkową i wymieszać delikatnie, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza.   
4. Wyłożyć do małej tortownicy i piec przez 30 minut w 180 stopniach.  
Masa kokosowa
100 g wiórek kokosowych
150 ml mleka
100 g czekolady białej
300 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
Poncz
100 ml przegotowanej wody
1 łyżka rumu
Polewa
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki kremówki  
Wykonanie
1. Wiórki wsypać do naczynia i zalać mlekiem, gotować na wolnym ogniu, do momentu gdy wiórki wchłoną cały płyn. Uważać, aby nie przypalić wiórek.
2. Wiórki lekko przestudzić, a następnie dodać pokruszoną białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Tak powstałą masę wystudzić.
3. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia na kilka minut i zalać małą ilością gorącej wody, wymieszać i lekko ostudzić.
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietanki, aby ją zahartować, następnie dodać mieszaninę do ubitej śmietanki. Do masy dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Wstawić na kilka minut do lodówki.
5. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Obydwie warstwy skropić ponczem wykonanym z wody i rumu. Przełożyć  2/3 tężejącej masy kokosowej. Pozostałą częścią posmarować wierzch i boki ciasta.
6. Czekoladę deserową i śmietankę roztopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto wystudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.  
Print Friendly
,,
6 comments on “Torcik ‚Kokos w czekoladzie’

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×