Burrito- pyszna propozycja na obiad

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

BURRITO

Burrito…. hmmmm…. muszę przyznać, że gdyby nie późna pora wybrałabym się do kuchni i wykonała ten przysmak ;) 

Podaję nieco zmodyfikowaną wersję przepisu z książki „Podróże kulinarne- tradycje, smaki, potrawy”

 

Składniki dla 4 osób

500 g mielonej wołowiny

1 drobno posiekana średnia cebula

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli (można więcej)

400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki

300 g czerwonej fasoli z puszki ( ja zapomniałam kupić i zastąpiłam kukurydzą)

4 duże pszenne tortille

1 szklanka startego sera (np. cheddar)

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

3/4 szklanki kwaśnej śmietany ( ja dałam jogurt grecki)

1 łyżka oliwy lub oleju

1/2 szklanki wody

Wykonanie

1. Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć wołowinę do przyrumienienia. Dodać cebulę, czosnek, przyprawy i podgrzewać, aż cebula się zeszkli.

2. Dodać do mięsa pomidory i fasolę (lub kukurydzę) i wodę. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia, około 15 minut, do zgęstnienia.

3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Napełnić tortille przygotowanym farszem, zwinąć starannie- można spiąć wykałaczkami dla zabezpieczenia. Ułożyć na blasze, posypać tartym serem. Piec około 10 minut.

4. Podawać udekorowane śmietaną lub jogurtem i kolendrą.

Print Friendly
2 comments on “Burrito- pyszna propozycja na obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×