Sernik kawowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Sernik został wykonany na zamówienie męża, który potrzebował wypieku na świąteczne spotkanie wydziału. Powiem Wam, miałam dużo wątpliwości co do tego sernika, ponieważ jeszcze tak rzadkiej masy nie widziałam, a po upieczeniu bardzo się zaskoczyłam, świetnie się wypiekł, nie opadł i pięknie pachniał…Legenda głosi, że został pożarty w całości wraz z opakowaniem…

 Sernik kawowy 1small

Składniki masa serowa:

800dag sera

3/4 szkl cukru

3łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 100ml ciepłej wody)

4 jajka

2 serki cream cheese

1łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki mąki pszennej

Spód:

pokruszone ciasteczka Hit (całe opakowanie) wymieszane z połówką masła (rozpuszczonego)

Wykonanie:

1. Ser wymieszać  z cukrem i mąką. Dodawać pojedynczo jajka, miksując. Dodać kwaśną śmietanę, rozpuszczoną kawę, miksować.

2. Powstałą masę wylać na spód ciasteczkowy wcześniej podpieczony w piekarniku.

Piekarnik rozgrzewamy wcześniej do tem 230 st C. Wkładamy sernik na ok 10min do wysokiej temperatury, następnie zmniejszamy temepraturę do 140 st C i pieczemy przez ok 90min do ścięcia sernika od góry (nie do suchego patyczka). Sernik studzimy, najpierw uchylając lekko piekarnik, następnie pod  ściereczką. Wystygnięty  sernik wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Ozdabiamy wg uznania.

Nasz jest ozdobiony kremem czekoladowym, orzechami włoskimi i pokruszonymi ciasteczkami HIT.

 

Print Friendly
,,
4 comments on “Sernik kawowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×