Dacquoise orzechowo- kawowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dacquoise orzechowo- kawowe 3

 

 

Dla maniaków słodkości…. jeśli nie lubicie bardzo słodkich przysmaków to….. zróbcie inne ciasto ;) lub zrezygnujcie z karmelu ;)

zaadaptowane z
http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/hazelnut-mocha-dacquoise-recipe.html

 

Składniki

1 szklanka tartych orzechów włoskich
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 białek
szczyta soli

Wykonanie


1. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle mieszając.
2. Dodać orzechy włoskie i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
3. Odmierzyć ilość papieru potrzebną do wyłożenia 2 lub 3 blach do pieczenia ( w zależności od wielkości blach). Narysować na papierze 3 okręgi o wielkości standardowej tortownicy. Tak przygotowanym papierem wyłożyć blachy do pieczenia, w taki sposób, aby ołówkowy szablon znalazł się na spodniej stronie papieru. Rozsmarować przygotowaną bezę na papierze, tworząc 3 bazy.
4. Nagrzać piekarnik do 120 stopni i piec przez 1.5 godziny. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozwolić bezom wystygnąć.

 

Czekoladowo- kawowe ganache

200 g gorzkiej lub deserowej czekolady

200 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka kawy instant

 

Wykonanie

1. Umieścić śmietankę w naczyniu i podgrzać prawie do zagotowania ( ale nie gotować bo śmietanka zwarzy się). Zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Zostawić na kilka minut, a następnie dodać kawę i energicznie wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. 

 

Masa śmietanowa

300 ml śmietanki kremówki

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Wykonanie

1. Śmietankę ( mocno schłodzoną) umieścić w pojemniku wraz z cukrem waniliowym ( możemy dodać też zagęstnik do śmietany, ale niekoniecznie) i ubić na sztywno.

2. Bezy przekładać kolejno czekoladow0- kawowym ganache i bitą śmietaną.

3. Wierzch możemy udekorować karmelem z orzechami ziemnymi lub włoskimi.

 

Karmel

1 szklanka cukru kryształu
2 łyżki masła
100 ml śmietanki kremówki
ok 100 g orzechów ( można mniej – wedle uznania)

Wykonanie


1. Umieścić cukier w naczyniu, a następnie na wolnym ogniu. Należy poczekać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie mieszać, można jedynie „manewrować” naczyniem.
2. Gdy cukier rozpuści się, zdjąć z ognia, dodać ostrożnie masło i śmietankę i wymieszać ( uwaga! karmel będzie zachowywał się gwałtownie). Wsypać orzechy i wymieszać dokładnie, aby przykryły się karmelem. Wylać na wierzch bezy.

 

* jak wykonuje to Gordon Ramsay

Print Friendly
,,
6 comments on “Dacquoise orzechowo- kawowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×