Tort orzechowo- czekoladowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tort orzechowy3 small

Torcik powstał na potrzeby Świąt, jako prezent (dlatego nie mamy przekroju). Jest prosty w wykonaniu, a bardzo efektowny. Dzięki najlepszym składnikom (orzechy,czekolada, owoce) pachnie niesamowicie! Polecamy:-)

Składniki na biszkopt

5 jajek

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

150 gram tartych orzechów włoskich

Wykonanie

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po łyżce mąki, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno żółtka, proszek do pieczenia. Miksować. Dodać orzechy włoskie, wymieszać delikatnie.

4. Wyłożyć do  tortownicy i piec przez 30 minut w 180 stopniach.

 

Masa czekoladowa ciemna do przełożenia:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki 30%

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w śmietance, ciągle mieszając. Po roztopieniu odstawiamy do wystygnięcia, następnie do lodówki do schłodzenia (ok 2h). Schłodzoną masę ubijamy mikserem do otrzymania konsystencji kremu(zmieni kolor na jaśniejszy, ponieważ śmietanka się ubije). Taka masa nie potrzebuje zagęszczania, świetnie tężeje.

Masa czekoladowa jasna do dekoracji:

1 tabliczka białej czekolady

100ml śmietanki 30%

3 łyżeczki cream cheese

kilka kropel cytryny

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, następnie stydzimy, wkładamy do lodówki do schłodzenia na 2h. po wyjęciu ubijamy mikserem, dodajemy do zagęszczenia cream cheese i kilka kropel cytryny do smaku.

 

Składanie tortu:

1.Gotowy, wystydzony biszkopt dzielimy na 3, każdą warstwę można dodatkowo posmarować neutralnym dżemem, aby zmiękczyć ciasto( ja wybrałam morelowy), przekładamy ciemną masą czekoladową.

2.Aby przyczepić rurki do boków smarujemy ciemnym kremem po jednym boku i przyklejamy rurki. Krem szybko tężeje, więc lepiej etapowo przyklejać.

3.Po ułożeniu już całego „płotka” na górną część wykładamy biały krem czekoladowy, tort wkładamy do lodówki na godzinę.

4. Przygotowujemy owoce do dekoracji, umyte i wysuszone na papierze układamy na torcie. Ja dodatkowo posypałam orzechami włoskimi.

tort orzechowy small

 

Print Friendly
,
One comment on “Tort orzechowo- czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×