Rolady wołowe- kuchnia śląska

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Śląskie rolady wołowe

W poniedziałek postanowiłyśmy zrobić w końcu sławne rolady śląskie. Nie jest to danie bardzo pracochłonne ( znamy bardziej wymagające). Przepis pochodzi z książki Polska kuchnia regionalna i został skonsultowany ze znajomym Ślązakiem ;)

Polecamy! Pyszne danie, dla wszystkich, którzy lubią czasami pożreć kawałek krowy ;)

 

Składniki ( na około 8 rolad)

1 kg pieczeni wołowej ( np.  dolna część udźca, krzyżowa)

2 ogórki kiszone

2 cebule

10 dag boczku wędzonego

2 łyżki mąki

2 łyżki musztardy

sól, pieprz

1 łyżka masła

tłuszcz do smażenia ( smalec, masło klarowane, olej)

8 plasterków kiełbasy ( my nie dawałyśmy)

 

Wykonanie

1. Mięso pokroić na około 1 cm plastry i rozbić płaską stroną tłuczka na grubość ok 2-3 mm. Można położyć na mięso folię spożywczą lub papier do pieczenia, wtedy nie zabrudzimy sobie kuchni.

2. Posmarować mięso z jednej strony musztardą i posypać pieprzem. Na każdym kawałku układać cząstki ogórka, boczku i cebuli. Zwijać i spinać wykałaczkami lub związać białą nitką.

3. W rondlu rozgrzać tłuszcz i krótko obsmażyć rolady z każdej strony. Podlać wodą i dusić pod przykryciem na bardzo niewielkim ogniu do miękkości ( około 40-60 minut).

4. Gotowe rolady wyjąć. Na patelni zrumienić mąkę na maśle, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody. Następnie dodać kilka łyżek wywaru i dobrze rozmieszać. Wlać tak zahartowaną mąkę do reszty wywaru, doprawić solą i pieprzem, włożyć rolady i podgrzewać przez kilka minut. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą. ( u nas z ziemniakami ;)

Print Friendly
33 comments on “Rolady wołowe- kuchnia śląska
  1. To są klasyczne, staropolskie, zrazy po polsku. Tylko, jedna uwaga: sos zagęszcza się tartym zeschniętym chlebem razowym.

    Wystarczy wziąć każdą polską książkę kucharską sprzed 100 – 150 lat.

    Pozdrawiam

  2. Wasze rolady na pewno są pyszne, ale nasze są najlepsze. Nie dajemy musztardy tylko przecier pomidorowy, podsmażamy ćwiartki cebuli i jeszcze dajemy po kawałku marchewki. Na po pieprzony i po solony kawałek mięsa, smarujemy przecierem pomidorowym, na to kładziemy kawałek wędzonego boczku, ćwiartkę ogórka kiszonego, ćwiartkę podsmażonej cebuli i kawałek podgotowanej marchewki. Zawijamy, podsmażamy, dusimy i podajemy z kluskami śląskimi. Spróbujcie naprawdę są pyszne.
    Pozdrawiam Małgorzata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×