Babka „Cytrynowy puch”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ciasto przeszło moje oczekiwania, uwielbiam ciasto cytrynowe z Lidla, za wilgotność, zapach i smak, choć pewnie z naturalnymi składnikami ma mało wspólnego. Poszukiwałam długo idealnego przepisu, aby uzyskać podobny wypiek domowym sposobem. Udało się! W książce: ‚Domowe wypieki – Kuchnia Polska’ zaintrygował mnie jeden przepis na taką babkę, choć nie ukrywam,że podmieniłam trochę składniki i ograniczyłam tłuszcz, extra olej poza kostką masła wydał mi się dużą przesadą w kaloryczności ciasta. Mimo kombinacji udało się osiągnąć świetny efekt wilgotnego ciasta, o świeżym zapachu i smaku cytryn. Mniam! Polecam, nie tylko na święta;)

babka cytrynowy puch small

Składniki:

2 szkl mąki ziemniaczanej

1\2 szkl mąki pszennej

1 szkl cukru (ja dodałam brązowy)

3 łyzki maślanki

1 kostka masła

6 jajek

2 łyżki octu 10%

1 łyżka skórki cytrynowej (ja używam zamrożonej cytryny, wcześniej sparzonej i wyczyszczonej, trzymam w zamrażalniku, w razie potrzeby ścieram cytrynę na tartce)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek cytrynowy

tłuszcz do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (ja rozpuszczam masło, jeśli zapomnę wyjąć z lodówki, jeśli macie miękkie masło to ucierajcie) dodajemy po 1 jajku, wciąż ucierając.

2.Wsypujemy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, maślankę, ocet i kilka kropli olejku. Składniki połączyć.

3. Ciasto wylać do wysmarowanej formy. Piec ok 45min w temp. 180 st C.

4. Wystudzić. Polać czekoladą lub lukrem.

 

 

Babki i babeczki

Print Friendly
,
8 comments on “Babka „Cytrynowy puch”
    • MOŻNA DODAĆ SOK Z CYTRYNY, ZAPACH BĘDZIE TROCHĘ MNIEJ INTENSYWNY. MASŁO ROZPUSZCZAM LEKKO, NIE CAŁKOWICIE I WTEDY UCIERAM GO TEŻ Z CUKREM. mOŻNA TEŻ WSTAWIĆ GO NA CHWILĘ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA TO ZMIĘKNIE ;)

    • można dodać tylko skórkę- z dodatkiem olejku był bardziej pachnący i przypominał gotowe babki z Lidla ;) Naszą niezdrową słabość z dzieciństwa ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×