Bawarski tort truskawkowo- śmietanowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tort bawarski ok small

Zdecydowałyśmy się, co będzie na naszym wielkanocnym stole… rzeczony tort bawarski.Tort nie jest zbyt pracochłonny, zachwyca wyważonymi smakami. Postanowiłyśmy wykorzystać zapasy mrożonych truskawek będące w domu i przygotować ciasto, które charakterem będzie pasować do świąt wielkanocnych.

 

Składniki na biszkopt

8 jajek

8  łyżek cukru

5 łyżek mąki ziemniaczanej

5 łyżek mąki pszennej

1  łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po jednym żółtku, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno mąki i proszek do pieczenia. Miksować na niskich obrotach.

4. Wyłożyć do  posmarowanej olejem tortownicy i piec przez 30-35 minut w 180 stopniach. Należy sprawdzić wykałaczką- jeśli wbita w środek ciasta będzie sucha wtedy biszkopt jest upieczony.

 

Masa

3 żółtka

2 czekolady białe

400 g mrożonych truskawek ( może być mniej)

350 ml śmietany kremówki

5 pełnych łyżeczek żelatyny

60 ml mleka

około 3 łyżki cukru pudru (plus extra do smaku)

łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

1. Na parze ubić żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać wrzące mleko i ubijać do zgęstnienia. Następnie dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.

2. Rozmrożone truskawki zmiksować blenderem i wymieszać z rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody i wystudzoną żelatyną oraz sokiem z cytryny.

3. Połączyć masę truskawkową i jajeczno- czekoladową.

4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać 2-3 łyżki śmietany do masy truskawkowej, wymieszać delikatnie. Następnie dodać resztę śmietany i wymieszać ręcznie.  Można dosłodzić do smaku. Wstawić do lodówki na 10-15 minut.

5. Biszkopt przekroić i smarować dżemem truskawkowym, a następnie przekładać masą truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Dekoracja

150-200 ml śmietanki kremówki

cukier waniliowy

zagęstnik do śmietany lub łyżeczka żelatyny

opakowanie świeżych truskawek

migdały w płatkach (opcjonalnie)

1. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem lub rozpuszczoną żelatyną.

2. Jeśli używamy migdałów, należy je krótko uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Ostudzić.

3. Truskawki dokładnie umyć, osuszyć w ręczniku papierowym i pokroić w plastry lub połówki.

4. Obłożyć tort bitą śmietaną, obsypać prażonymi płatkami migdałów i udekorować truskawkami.

Print Friendly
,,
2 comments on “Bawarski tort truskawkowo- śmietanowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×