Lodowy Snickers- znakomity i prosty deser

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

lodowy snickers small

 

Tym razem postanowiłyśmy zrobić coś szybkiego i bardzo prostego. Pomysł na ten deser znalazłyśmy w przepastnych pokładach internetu ;) Pyszny i apetycznie wyglądający smakołyk na pewno trafi w gusta domowników. 

 

Składniki na biszkopt

5 jajek

5 łyżek cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po łyżce mąki, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno żółtka, kakao i proszek do pieczenia. Miksować.

4. Wyłożyć do tortownicy i piec przez 30 minut w 180 stopniach.

 

Nadzienie

1 litr lodów śmietankowych lub toffi

3 batony Snickers lub około 20 cukierków Snickers

200 ml masy karmelowej lub krówkowej

 

Wykonanie

1. Biszkopt przeciąć na 3 części. Lody dobrze wymieszać. Batony lub cukierki pokroić w drobną kostkę. Masę karmelową wymieszać.

2. Na warstwę biszkoptu nakładać 1/3 porcji lodów, posypać pokrojonym batonem i polać kilkoma łyżkami masy karmelowej. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami.

3. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika na kilka minut. Kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie.

 

 

lodowy snickers 2 small

Print Friendly
12 comments on “Lodowy Snickers- znakomity i prosty deser
  1. Czy mogę zrobić taki tort dzień wczesniej? Jeżeli tak, to ile czasu wczesniej powinna go wyjąć z zamrazarki, żeby dało się go zjeść?

  2. Wygląda znakomicie:) lody muszą być bardzo rozpuszczone? Tortownica jakie powinna mieć wymiary na podane proporcje ciasta?

    • nie… jedynie wyjęte na chwilę z zamrażarki ponieważ muszą dać się rozsmarować ;) tortownica 18 cm…może być standardowa, torcik wyjdzie niższy :D

      • Ale jak się wyjmie to ciasto z zamrażalnika, to lody się rozpuszczą. Wkładać resztę znowu do zamrażalnika? Można zamrażać kilka razy lody i rozmrażać, czytałam, że nie.

      • nie można zamrażać lodów kilka razy…. my robimy zazwyczaj porcje, które wiemy, że „pójdą na raz” ;) Wyjściem z sytuacji, jeśli zrobimy ciasto, którego nie damy rady zjeść za jednym posiedzeniem jest krojenie ciasta nożem maczanym w bardzo gorącej wodzie. Porcje ciasta lekko zmiękną już na talerzykach, a my możemy resztę schować bez konieczności rozmrażania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×