Trufelki rumowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
Mariaż czekolady z alkoholem zawsze….zawsze należy do udanych :D
Składniki
150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
4 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki rumu
Polewa
100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej
100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
1. W misce szklanej lub metalowej wymieszać czekoladę i śmietankę. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać rum. Wstawić masę do lodówki na co najmniej 30 minut (aż zgęstnieje).
2. Z masy tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej w lateksowych rękawiczkach). Odstawić do lodówki do stwardnienia.
3. W kąpieli wodnej rozpuścić składniki na polewę. Ostudzić i zanurzać trufle. Odkładać na talerz wyłożony papierem pergaminowym. ( w ten sposób polewa, która ściekła będzie mogła zostać ponownie użyta)
Print Friendly
3 comments on “Trufelki rumowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×