Babka ananasowa na zimno

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Nazwa może myląca…bo to w sumie jest sernik, tylko, że wykonany w formie na babkę;) Groziłyśmy, że wykonany sernik ananasowy na zimno ponieważ pieczony wyszedł znakomity ;) Oto efekty. 

 

Składniki

2 żółte galaretki

puszka ananasa

400 g serka kremowego lub homogenizowanego w temperaturze pokojowej

3 łyżeczki żelatyny

cukier puder do smaku

ok 100 ml mleka skondensowanego (opcjonalnie- łagodzi smak sera)

 

Wykonanie (banalnie proste)

1. Rozpuścić galaretki w 2/3 ilości wody podanej na opakowaniu.

2. Trzy plastry ananasa drobno pokroić i dodać do ostudzonej galaretki.

3. Pozostały ananas zmiksować na piure. Dodać do sera, wraz z mlekiem skondensowanym i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, lekko ostudzić i dodać do masy serowej.

4. Galaretkę wylać do formy i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej wyjmować poprzez zanurzenie formy w ciepłej wodzie. ( należy uważać, żeby zrobić to sprawnie, aby sernik nie rozpuścił się).

 

Prosty, szybki i naprawdę smaczny deser, idealny dla zabieganych oraz wielbicieli galaretek ;)

Print Friendly
,,
4 comments on “Babka ananasowa na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×