Łatwe mini mazurki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przed świętami jest zawsze mnóstwo pracy. Dlaczego więc nie ułatwić sobie życia i nie upiec czegoś pysznego, lecz prostego i szybkiego w wykonaniu ? 

Składniki

250 g mąki

3 łyżki cukru pudru

150 g masła

2 żółtka

200 g czekolady deserowej lub gorzkiej

150 ml śmietanki 30%

 

Wykonanie

1. Na stolnicy (lub desce) posiekać masło z mąką, dodać cukier i żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodać 2 łyżki zimnej wody.

2. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 minut.

3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i wykrawać kółka. Wyłożyć ciastem posmarowane masłem foremki. Można tartaletki nakryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec przez 15-20 minut, zdjąć papier i piec kolejne 8 minut. Ostudzić.

4. Czekoladę i śmietankę umieścić w kąpieli wodnej. Podgrzewać do połączenia się składników. Wypełnić masą tartaletki.

 

Print Friendly
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×