Sernik Pierwsze dni wiosny z mniszkiem i melisą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Dziś postanowiłyśmy zrobić coś nieszablonowego… rozejrzałyśmy się po ogrodzie szukając inspiracji i dostrzegłyśmy cudne, żółte kwiaty mniszka, które natychmiast skojarzyły nam się z przepysznym mniszkowym syropem wyrabianym przez naszą mamę. Dodatek kojącej melisy i pobudzającego imbiru dopełniają dzieła. Niecierpliwe czekanie na werdykt naszych „testerów” i….. strzał w 10 ;) Czegoś takiego jeszcze nie było…. Fakt, wymaga trochę zachodu, ale syrop można przygotować w większej ilości, zawekować i będzie znakomitym i przede wszystkim naturalnym remedium na kaszel.
Składniki na syrop mniszkowy ( pełna porcja)
350 kwiatów mniszka
1 litr wody
1 kg cukru
1 1/2 cytryny
Wykonanie
1. Kwiaty zbierać w słoneczny dzień. Zebrane położyć na gazetę, aby pozbyć się owadów. Następnie wypłukać i wyskubać płatki.
2. Płatki i pokrojoną w plastry cytrynę przełożyć do dużego naczynia, zalać wodą, zagotować, a następnie trzymać na ogniu jeszcze ok 20 minut. Odstawić na dobę.
3. Odcedzić i wsypać do wywaru cukier i gotować do zgęstnienia. Można  dodać sok z połowy cytryny. Zlać do słoików i zawekować.
Składniki na masę serową
400 g sera kremowego lub 3- krotnie mielonego
100 g cukru
4 jajka
100 g jogurtu naturalnego
3 łodyżki melisy
1/4 łyżeczki tartego świeżego imbiru ( można dać mniej lub więcej, w zależności od preferencji)
6-7 łyżek syropu z mniszka
1 budyń śmietankowy
Wykonanie
1. Ser utrzeć z cukrem. Następnie dodać jogurt, syrop z mniszka, budyń, posiekaną melisę i imbir.
2. Do masy serowej dodawać po jednym jajku, sprawnie ucierając. Wylać do posmarowanej masłem formy i piec przez godzinę w 170 stopniach.
*my stawiamy w piekarniku naczynie z wodą, żeby nie wysuszać sernika oraz przykrywamy go folią aluminiową i odkrywamy w ostatnich 15 minutach pieczenia
**robiłyśmy sernik bez spodu, wyszedł bardzo delikatny, ale myślimy, ze następnym razem wykonamy ciasto, gdyż będzie łatwiej go porcjować.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly
,,
6 comments on “Sernik Pierwsze dni wiosny z mniszkiem i melisą
    • dziękujemy! koniecznie…wspaniały na gardło, jeśli nie zapomnimy to napiszemy też przepis na syrop z pędów sosny… wyrób naszej mamy „domowej zielarki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×