Sernik chałwowy z brandy i porzeczkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

Chałwa+ brandy + porzeczki = pycha!!

 

 

Składniki

400 g sera kremowego

150 g chałwy

50 ml brandy

3 łyżki jogurtu greckiego

1 budyń śmietankowy

3 jajka

porzeczki czarne mrożone ( około 150 g), z kompotu lub dżem porzeczkowy

 

Wykonanie

1. Ser utrzeć z jogurtem, budyniem i brandy.

2. Do masy dodawać po jednym jajku i pokruszoną chałwę.

3. Formę wyłożyć folią aluminiową. Wlać masę serową, przykryć folią i wstawić do większego naczynia. Wlać gorącą wodę do większego naczynia. Piec przez godzinę w 180 stopniach.

4. Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

5. Porzeczki mrożone lub z kompotu włożyć do naczynia, wlać niewielką ilość wody (ok 50 ml)i 3-4 łyżki cukru pudru i zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w 3 łyżkach wody. Podgrzewać do zgęstnienia. Kolejna opcja to posmarować gotowym dżemem. Porzeczki wspaniale się komponują z chałwą i brandy.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly
,,
5 comments on “Sernik chałwowy z brandy i porzeczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×