Makaron z sosem z sera pleśniowego i wiśniówki z wieprzowymi medalionami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Makaron z sosem z sera pleśniowego, podkręcony odrobiną wiśniówki w towarzystwie pysznych medalionów z polędwicy i makaronu świderki. O błoga rozpusto ! ;)

 

Składniki dla 2-3 osób
200 g makaronu świderki
200 g polędwiczek wieprzowych
200 ml śmietany kremówki
50 g sera z niebieskim przerostem pleśni
pieprz zielony
kieliszek wiśniówki
gałązka świeżego tymianku
szczypta chilli
2 łyżeczki soli+ 1 litr wody
1 łyżeczka masła+ 1 łyżeczka oleju
Wykonanie
1. Z wody i soli zrobić solankę i zostawić w niej mięso na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu dokładnie osuszyć w ręczniku papierowym, pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i łyżeczkę oleju, smażyć ok 1.5 cm plastry przez 4-5 z każdej strony.
2. W naczyniu podgrzewać śmietankę, ser pleśniowy, wiśniówkę, pieprz zielony i chilli, do zgęstnienia. Pod koniec dodać pokrojony tymianek. Mięso przełożyć do sosu i chwilę razem podgrzewać. Podawać z ugotowanym makaronem.

Fusion  w kolorach #omnomnom

Print Friendly
2 comments on “Makaron z sosem z sera pleśniowego i wiśniówki z wieprzowymi medalionami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×