Makaron z cydrem i rodzynkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ostatnio pojawił się w sklepach nasz lubelski cydr… zgodnie z zasadą, że trzeba dbać o dobro lokalne postanowiłyśmy przyrządzić z nim potrawę. Sos to zmodyfikowany beurre blanc z dodatkiem cydru i rodzynek.

 

Sos cydrowy z rodzynkami
100ml cydru
1 niepełna łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli do smaku
100g masła
Ponadto
200 g polędwiczek wieprzowych
1 litr wody
1łyżeczka soli
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
200 g makaronu swiderki
Wykonanie
1.Zagotować cydr, rodzynki i sok z cytryny, obniżyć temperaturę i gotować przez około 10 minut. Można w tym momencie dodać pokrojoną bardzo drobno szalotkę.
2. Pokroić masło na małe kawałki i dodawać je kolejno do wina energicznie mieszając. Zdjąć naczynie z ognia, gdyż masło wytopi się.
3. Gotowy sos powinien być gęsty, gładki i mieć kremowo-waniliową barwę.
4. Dodać soli do smaku.
5. Z wody i soli zrobić solankę i zostawić w niej mięso na co najmniej pół godziny. Po wyjęciu dokładnie osuszyć w ręczniku papierowym, pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i łyżeczkę oleju, smażyć ok 1.5 cm plastry przez 4-5 z każdej strony.

Fusion  w kolorach #omnomnom

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×