Wytrawny sernik- pieczona ricotta z ziołami i czosnkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
Kto powiedział, że serniki muszą być słodkie?? Ten przysmak wspaniale smakuje samodzielnie oraz na krakersach. Pięknie pachnie, zawiera mało soli i jest pysznym dodatkiem do wina;)
Składniki
400 g sera ricotta
1 łyżka świeżego, drobno pokrojonego tymianku
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ( opcjonalnie, choć zalecany)
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
1. Rozgrzać piekarnik do 179 stopni. Wyłożyć formę do pieczenia folią aluminiową.
2. W dużej misce wymieszać ser z ziołami, drobno posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny.
3. Piec bez przykrycia około godziny, aż sernik lekko zbrązowieje i będzie twardawy. Wystudzić w formie.
Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly
,,
4 comments on “Wytrawny sernik- pieczona ricotta z ziołami i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×