Ananas skąpany w rumie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
Powiemy tylko….co za zapach…..na pewno zostanie wykonany w formie sernika na zimno.
Składniki
6 plastrów ananasa z syropu
400 g sera ( użyłyśmy serka delikatnego President- nie wymaga mielenia)
100 ml mleka skondensowanego słodzonego ( można trochę mniej, jeśli lubicie mniej słodkie)
3 jajka
2 łyżki rumu
1 budyń śmietankowy
200 g herbatników
100 g masła
Wykonanie
1. Roztopić masło i wymieszać ze zmielonymi herbatnikami. Formę wyłożyć folią aluminową i na spód położyć „ciasto” z herbatników i dokładnie ugnieść.
2. W misce wymieszać ser, mleko skondensowane, jajka, rum i budyń śmietankowy.
3. Ananas zmiksować i dodać do masy serowej. Wylać do przygotowanej formy Wstawić do większego naczynia i zalać to naczynie gorącą wodą, tak aby sięgała do połowy wysokości formy. Przykryć sernik folią aluminiową. Piec w 180 stopniach przez godzinę.
4. Wystudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
Ananas karmelizowany
zalewa z ananasa
1/3 szklanki cukru
6 plasterków ananasa
2- 3 łyżki rumu
1. Sok i cukier wlać do naczynia i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (tzw. nitki).
2. Wlać ostrożnie rum i włożyć plastry ananasa i gotować przez 5 minut.
3. Ananas wyłożyć na ostudzony i wyjęty z formy sernik. Dowolnie dekorować ( u nas biała czekolada).

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×