Sernikowe trio- aronia i whiskey na spodzie brownie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

Zajadałyśmy się tym smakołykiem na okoliczność imienin jednego z naszych mężów…. smak dostosowany do preferencji solenizanta….. to po prostu nie mogło nie smakować. Sernik zaskakuje połączeniem smaków i zachwyca kolorami. 

 

 

Składniki na brownie

250 g ciemnej czekolady

125 g miękkiego masła

6 jajek

175 g cukru

 

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.

2. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić.

3. Ubić białka na pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy będą sztywne wmieszać delikatnie żółtka oraz czekoladę. Wymieszać bardzo ostrożnie, aby masa nie opadła.

4. Wyłożyć do tortownicy i piec 35-40 minut, aż środek nie będzie płynny. Ostudzić i przekroić na 2 lub 3 części.

 

Składniki na nadzienie serowe

300 ml śmietanki kremówki

1 biała czekolada

300 g serka kremowego (użyłyśmy President)

4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i ostudzonej

50 ml soku z aronii+ 2 łyżki cukru brązowego

50 ml whiskey+ 2 łyżki cukru brązowego

 

Wykonanie

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

2. Śmietankę ubić na sztywno.

3. W dwóch naczyniach umieścić sok aroniowy z cukrem i whiskey z cukrem i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzić.

4. Śmietankę wymieszać z czekoladą, serkiem i rozpuszczoną żelatyną. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać sos aroniowy a do drugiej whiskey. Wymieszać i wylać na brownie.

5. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Polać roztopioną czekoladą deserową lub mleczną.

 

*jeżeli lubicie bardziej słodkie, można masy dosłodzić cukrem pudrem lub mlekiem skondensowanym słodzonym

 

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly
,,
10 comments on “Sernikowe trio- aronia i whiskey na spodzie brownie
  1. uwaga 1 – w skladzie surowcowym na brownie brak maki uwaga 2 – do smietany i serka zaleca autor dodanie suchej zelatyny – to blad. wniosek- dopracowac przepis.pozdrawiam serdecznie-powodzenia.

    • dzięki serdeczne za uwagi. Konstruktywne są zawsze cenne. Żelatyna- oczywiście, że rozpuszczona- czasem zakradnie się gdzieś skrót myślowy, zwłaszcza gdy pewne rzeczy robi się po raz tysięczny ;) dzięki ,będziemy bardziej uważne. Brownie- nie dodajemy żadnej mąki do ciasta, absolutnie!!! ;) dlatego ciasto to możemy spokojnie podawać osobom na diecie bezglutenowej…. proszę się nie obawiać…. na pewno wyjdzie, to przepis, który jest z nami już kilka lat… poza tym jest on już użyty wcześniej http://cookinggoodlooking.blog.pl/2013/12/18/wspaniale-intensywnie-kojace-ciasto-czekoladowe/ Nigella ręczy za jego skuteczność :D:D Pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za odwiedziny!!

  2. Aaaaaa jak to pięknie wygląda! Naprawdę jestem nim zachwycona, jak wyobrażę sobie jak to wspaniale musiało smakować. Kto zezwolił na oglądanie wpisów po godzinie 22! Teraz mam taką ochotę na ten tort, zresztą obojętnie o której bym ten wpis czytała i tak bym miała, bo jak tu nie mieć ochoty jak on tak pięknie wygląda. Chyba najpiękniejszy tort jaki dotychczas tutaj spotkałam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×