Irish coffee- mini serniczki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Dziś bez wstępu…. te ślicznotki nie potrzebują reklamy ;)

 

Ciasto kakaowe

3/4 szklanki mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

100 g masła lub masła roślinnego

1/3 szklanki cukru

2 żółtka

 

Wykonanie

1. Masło lub masło roślinne siekać z mąką. Dodać cukier, proszek do pieczenia, kakao i żółtka, i sprawnie zagnieść.

2. Wstawić do lodówki na 30 minut.

 

Składniki na masę serową

400 g serka kremowego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 mleczna czekolada
100 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 50 ml wody
2-3 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Wykonanie
1. W misce ucierać masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodać jajka, kawę i rozpuszczoną czekoladę. Sprawnie wymieszać.
3. Foremki wysmarować masłem i umieścić w nich po krążku kruchego ciasta.
3. Napełnić przygotowane foremki masą serową i piec około 35-40 minut ( w zależoności od wielkości foremek) w 180 stopniach.
Polewa

100 g deserowej czekolady
100 ml śmietanki kremówki
2 łyżki whiskey

dodatkowo
200 ml śmietanki kremówki do ubicia
Wykonanie

1. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Ostudzić lekko i dodać whiskey.
2. Śmietankę kremówkę ubić, ozdobić wierzch ostudzonych serniczków i polać hojnie polewą whiskey.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

* polewa jest wspaniała! na pewno będzie świetnie smakować także z lodami lub naleśnikami.

Print Friendly
,,
4 comments on “Irish coffee- mini serniczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×