Red Velvet z masą bezową ( Fluffy frosting)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Ciasto Red Velvet….sztampowa propozycja amerykańska…połączenie wspaniale czerwonego ciasta z białą masą. Ostatnio na blogu pojawiło się  Red Velvet z masą serową, teraz pora na masę bezową…moją ukochaną…przypominającą ciepłe lody…ach te czasy dzieciństwa!

Przepis na bezę włoską http://www.kuchniakocha.pl/2013/01/11/6-pytan-do-bezy/

Do tego klasycznego przepisu dodałam od siebie poncz cytrynowy, który wspaniale podkreśla smak bezy i łagodzi jej słodycz.  ( Lubię też dodawać pół opakowania galaretki agrestowej do gorącego syropu cukrowego)

 

Składniki na ciasto

2 1/2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 1/2 łyżeczki sody

2 łyżki kakao

1 łyżeczka octu

3/4 szklanki oleju ( my użyłyśmy kokosowego- co za zapach! )

1 szklanka maślanki

2 jajka

1 łyżeczka barwnika spożywczego ( niektórzy używają wywaru z czerwonego buraka)

1/4 łyżeczki soli

Wykonanie

1. W misce zmiksować cukier, olej i jajka. W kolejnej misce wymieszać ze sobą kakao i barwnik, a następnie dodać do mikstury jajeczno- cukrowej.

2. Wymieszać sól i mąkę i dodawać do ciasta mikstury na przemian z maślanką. Wmieszać proszek do pieczenia i ocet.

3. Najlepiej wlać do 2 tortownic ( my czasami używamy tortownicy i jakiegoś garnka) wysmarowanych olejem i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec do tzw. „suchego patyczka” w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić.

Poncz

150 ml przegotowanej wody

sok z połowy cytryny

Składniki na masę bezową

110 g białek (ok 3 białka)

300 g cukru pudru

75 ml wody

cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

1. Cukier ugotować z wodą i cukrem lub syropem waniliowym, do osiągnięcia 118 stopni.*

2. Białka ubić na sztywno i zaparzyć syropem, ubijając na wysokich obrotach, dopóki masa nie ostygnie.

3. Ciasto pokroić na 3-4 części, nasączyć obficie ponczem i obłożyć masą bezową.

 


Kuchnia Ameryki Północnej

Print Friendly
,
2 comments on “Red Velvet z masą bezową ( Fluffy frosting)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×