Red Velvet- serowe nadzienie w czerwonej otoczce

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

Dziś trochę inne spojrzenie na sernik…tradycyjne amerykańskie ciasto Red Velvet.. na które już od dawna miałyśmy ochotę. Na żywo wygląda przepięknie, kontrastujące kolory biel i czerwień ( może nawet patriotyczne ;) budzą zaciekawienie gości. W smaku bardzo dobre, chociaż my jesteśmy zwolenniczkami trochę lżejszych ciast biszkoptowych. Celowo nie podajemy strony inspiracji, gdyż szukałyśmy odpowiadającego przepisu na różnych stronach chcąc wychwycić jak najbardziej sensowny….konkluzja : większość jest taka sama. U nas skończyło się na zmniejszeniu ilości dodanego oleju ( w oryginałach 1 1/2 szklanki!) oraz zmodyfikowaniu masy. ( dla dociekliwych, można spojrzeć np. na stronę Marthy Stewart). Dodatkowo spersonalizowałyśmy ciasto i nasączyłyśmy je ponczem cytrynowym, wzbogaciłyśmy różowymi winogronami i znacznie zmniejszyłyśmy ilość cukru w masie na rzecz 2 łyżeczek żelatyny. 

Musimy podkreślić, że masa jest bardzo serowa, nie jest zbyt słodka i nie jest mdła, ponieważ serki kremowe mają leciutko słonawy posmak, który dopełnia smak sera. Serdecznie polecamy tzw. cream cheese, zwłaszcza do serników na zimno. 

 

Składniki na ciasto

2 1/2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 1/2 łyżeczki sody

2 łyżki kakao

1 łyżeczka octu

3/4 szklanki oleju ( my użyłyśmy kokosowego- co za zapach! )

1 szklanka maślanki

2 jajka

1 łyżeczka barwnika spożywczego ( niektórzy używają wywaru z czerwonego buraka)

1/4 łyżeczki soli

Wykonanie

1. W misce zmiksować cukier, olej i jajka. W kolejnej misce wymieszać ze sobą kakao i barwnik, a następnie dodać do mikstury jajeczno- cukrowej.

2. Wymieszać sól i mąkę i dodawać do ciasta mikstury na przemian z maślanką. Wmieszać proszek do pieczenia i ocet.

3. Najlepiej wlać do 2 tortownic ( my czasami używamy tortownicy i jakiegoś garnka) wysmarowanych olejem i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec do tzw. „suchego patyczka” w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić.

 

Składniki na masę serową

400 g serka kremowego ( my z reguły używamy Piątnicy)

3/4- 1 szklanka cukru pudru przesianego ( radzimy próbować masę i oceniać, czy jest wystarczająco słodka dla nas)

około 1 łyżka soku z cytryny

100 g masła w temperaturze pokojowej

2 łyżeczki żelatyny

1. Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody.

2. Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać serek, sok z cytryny i wymieszać dokładnie. Następnie dodać żelatynę.

3. Blaty nasączyć ponczem ( 1 łyżka soku z cytryny, 150 ml wody przegotowanej, łyżka cukru), posmarować masą i posypać pokrojonymi na kawałki winogronami.

4. Można jeden blat zostawić i pokruszyć, a następnie obłożyć tymi okruszkami ciasto.

 


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly
6 comments on “Red Velvet- serowe nadzienie w czerwonej otoczce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×