Serniczek OMBRE

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bardzo podobają nam się kolorowe wypieki, ostatnio wpadłyśmy na pomysł, żeby spróbować wykonać coś oryginalnego, mianowicie chodzi o efekt ombre, który często można było dostrzec w modzie ślubnych tortów z poprzedniego sezonu (swoją drogą, chyba ten trend wejdzie na stałe w menu weselne, ponieważ posiada cechy, które odbiegają od weselnego kiczu i klimatu;))

Nasza interpretacje Ombre to serniczek , który widzicie na załączonym obrazku. Wykonałyśmy wersję testową mini, ale podajemy składniki na wersję w wymiarze blaszki ok 17-18 cm, bo mamy ją świetnie przetestowaną.

Składniki na biszkopt

5 jajek

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po łyżce mąki, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno żółtka (które można wcześniej zmiksować z proszkiem do pieczenia, opcjonalnie dodać łyżeczkę %),  proszek do pieczenia. Miksować.

4. Powstałe ciasto podzielić na równe części (w naszym wypadku było to 5 pojemników, do których następnie dodawałyśmy barnik niebieski, tak by uzyskać gradację koloru). W jednej części nie dodajemy barwwnika, lub tylko troszkę, zależy jaki efekt przejścia chcamy uzyskać.

5. Wyłożyć do małej tortownicy i piec przez 30 minut w 180 stopniach. (można włożyć do np. dwóch jednocześnie i piec, następnie kolejna partia).  My czasem radzimy sobie tak,że bierzemy garnki żaroodporne które mają średnicę zbliżoną do blaszki, najwyżej można coś po upieczeniu dociąć na jeden wymiar i pieczemy jednocześnie.

 

Składniki na krem serowy:

200 g białej czekolady

200 g serka kremowego

200 ml śmietanki 30%

łyżeczka soku z cytryny

 

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy z serkiem.

2. Śmietankę ubijamy na sztywno.  Dodajemy do masy czekoladowo- serowej. Mieszamy mikserem.

3. Do masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Odstawiamy na ok poł h do lodówki do stężenia.

 

Układamy warstwy od najciemniejszej do najjaśniejszej, przekładając kremem serowym, całość serniczka smarujemy i obsypujemy kolorowymi ozdobami.

 
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly
,,
8 comments on “Serniczek OMBRE
  1. Jest prześliczny! Tez uwielbiam efekt ombre, a w wypiekach prezentuje się fantastycznie ;) Musze spróbować, bo od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie jakieś kolorowe ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×