Raffaello- sernikowo- kokosowe marzenie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Nasza wersja Raffaello to puszyste, kokosowo-sernikowe wnętrze otulone prażonym kokosem i chrupiącą otoczką. Dodatek rumu lub likieru kokosowego podbija smak kokosa i sprawia, że ciasto staje się bardziej wyraziste. W wersji dla dzieci alkohol omijamy. 

 

Składniki na ciasto

5 jajek

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4  łyżki mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po łyżce mąki, ciągle miksować na najniższych obrotach lub ręcznie starając się wtłoczyć dużo powietrza.

3. Do ciasta dodać kolejno żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

4. Wyłożyć do małej tortownicy (ok 20 cm) jeśli chcemy wersję okrągłą lub kwadratowej blaszki i  piec przez około 30 minut w 180 stopniach (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy wychodzi suchy).

 

Składniki na masę

2 żółtka

60 ml wrzącego mleka

3 łyżki cukru pudru

200 gram białej czekolady

200 ml śmietanki 30%

200 gram serka kremowego

cukier wanilinowy

3 wafle ‘podpłomyk’ lub kilka chrupek kukurydzianych

likier kokosowy lub rum

100 gram wiórek kokosowych plus 2 łyżki cukru

Wykonanie

1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze. Wlać wrzące mleko i ubijać do zgęstnienia masy.

2. Do masy jajecznej dodać białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.

3. Do masy dodać serek kremowy, dokładnie wymieszać.

4. Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym. Wmieszać do masy. Powstały krem wstawić do lodówki, aby nieco zgęstniał.

5. Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą z nich skropić likierem kokosowym lub rumem.

6. Wiórki wymieszać z cukrem i uprażyć na patelni.

7. Biszkopt przełożyć masą, każdą część posypać prażonymi wiórkami oraz pokruszonymi wafelkami lub chrupkami. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

 

* osoby, które nie lubią przepisów z jajkami w masie mogą je zastąpić 100 ml mleka skondensowanego słodzonego- wtedy czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Uwierzcie, że dodatek żółtek naprawdę wzbogaca smak ( wyparzcie jajka przed użyciem i zalejcie wrzącym mlekiem… my robimy tak od wieków i żyjemy całe i zdrowe ;)

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Print Friendly
,,
12 comments on “Raffaello- sernikowo- kokosowe marzenie
  1. Witam, bardzo zaciekawił mnie ten przepis na krem :-) prosze o informacjeczy jest on bardzo słodki, myślalam zeby zrobic beze zpozostalych białek, pokruszyc i posypac dodatkowo zeby dodac chrupkości ale boje sie zebedzie zbyt słodko. Pozdrawiam. Dla tych którzy boją sie jajek – salmonella ginie w temp 70 st C więc wrzące mleko wszystko załatwi :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×