Pikantna zupa tajska z mleczkiem kokosowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

Już dawno miałyśmy zrobić zupę z pomidorami i mleczkiem kokosowym. Na przepis na zupę tajską natknęłyśmy się w gazetce reklamowej Lidla. Wykonałyśmy kilka modyfikacji i tak powstała nasza wersja zupy… przepysznej, ostrej, z wyczuwalnym aromatem trawy cytrynowej i imbiru. Polecamy… to nasz strzał w dziesiątkę!

 

Składniki

400 ml mleka kokosowego

1/2 łyżeczki trawy cytrynowej

300 gram gotowanych krewetek

2 filety z piersi kurczaka

1-2 papryczki chilli, posiekane

300 ml przecieru pomidorowego.

20 gram świeżego imbiru, obranego i posiekanego.

1 łyżka sosu rybnego.

1/2 łyżeczki pasty lub proszku curry.

ząbek czosnku

1 łyżka sosu sojowego

sól

pieprz

łyżka oleju kokosowego

Wykonanie

1. W garnku gotujemy 2 litry wody. Do wrzącej wody wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy

solą, pieprzem, papryczką chili, imbirem i curry. Całość gotujemy.

2. Dodajemy trawę cytrynową, ząbek czosnku, sos rybny i sojowy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy lekko piersi z kurczaka.

4. Piersi z kurczaka  i przecier pomidorowy dodajemy do zupy.

5. Gotujemy na małym ogniu przez ok 40 minut, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Pod koniec gotowania ( na ok 15 min) dodajemy krewetki.

6. Podajemy ze świeżą, siekaną kolendrą.

Red Hot Chilli

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×