Szybka szarlotka kruszonkowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

Lubimy dobre szarlotki, ale zdarza się, że przychodzi ochota na coś jabłkowego a nie ma siły na robienie tradycyjnej szarlotki. Wtedy na ratunek przychodzi ta wersja- bez typowego ciasta, tylko 2 warstwy kruszonki i jabłkowy środek. Właściwie i tak najlepiej z szarotki lubimy kruszonkę ;)

 

Składniki na małą blaszkę

3-4 jabłka

200 g mąki

100 g cukru

200 g masła

1 opakowanie cukru waniliowego

pół łyżeczki cynamonu i mielonych goździków

 

1. Mąkę i masło rozetrzeć, aż powstaną grudki. Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i goździki. Dobrze wymieszać.

2. Formę posmarować masłem. Wysypać połowę kruszonki. Wyłożyć pokrojone jabłka i przykryć pozostała kruszonką.

3. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut. Lekko wystudzić i podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub oprószone cukrem pudrem.

 

 

* jeśli macie ochotę możecie jabłka wcześniej lekko poddusić z cukrem waniliowym i cynamonem; będą przypominać mus

Print Friendly
,
6 comments on “Szybka szarlotka kruszonkowa
    • cieszę się! uważaj jednak bo to nie będzie miało formy takiej klasycznej szarlotki… jest dużo delikatniejsze… ja czasami robie tak, że przygotowuję pojedyńcze porcje….w dużej blaszce układam niby foremki zrobione z folii aluminiowej jedna obok drugiej i mam wtedy porcje dla pojedyńczych osób, które łatwo jest zaserwować i zachowują ładny kształt. Można też zrobić wersję „zbiorczą”…będzie szybciej ale trzeba pamiętać, że nie będzie ono tak sztywne. Powodzenia!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×