Kukułka – wykwintny sernik z Guinessem i whiskey

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jak wiecie jest nas trzy…trzy siostry, które mają różne pomysły i wizje…. wczoraj zrobiłyśmy burzę mózgów ;) i oto, co z niej wynikło….autorska sernikowa rewelacja!! Kukułka jest cukierkiem, znanym chyba każdemu, cukierkiem z lat dziecinnych, który smakował tym lepiej im dłużej się go jadło…ujawniał wtedy cały swój smak i aromat. Bardzo chciałyśmy odtworzyć ten smakowity przysmak w formie sernika.

Dzisiaj przeszedł pierwsze testy organoleptyczne i….jesteśmy wielce ukontentowane :P Ciemny, czekoladowy, kruchy biszkopt, masa serowo- guinessowa w formie musu, czekoladowa pomada z dodatkiem guinessa i whiskey…. tak…tak…. to smakuje tak dobrze, jak brzmi opis;)

Musicie spróbować!

 

Print Friendly
,
32 comments on “Kukułka – wykwintny sernik z Guinessem i whiskey
  1. Mam pytanie. Jak rozumieć „3 łyżeczki żelatyny” w masie serowej? Bo zgodnie z przepisem na odwrocie każdego opakowania żelatyny, to trzeba 3 łyżeczki rozpuścić w 0,5 l wody. Czy oznacza to zatem, iż trzeba uzyskać 3 łyżeczki gotowej żelatyny (tj. rozpuszczonej w wodzie), czy też 3 łyżeczki żelatyny (tj. proszku) rozpuścić w małej ilości wody, a następnie dodać do masy?

    • W przepisie jest dokladnie napisane ze rozpuszczamy zelatyne, tyle ile podano w wykazie skladnikow czyli 3 lyzeczki suchej rozpuszczamy w goracej wodzie, dajemy ok 3 lyzki wody i przestudzona , zahartowana (dokladny opis w przepisie) dodajemy do masy, jezeli rozpuscisz zelatyne w 0,5 l wody to masa bedzie wodnista. Do ciasta zawsze rozpuszcza sie zelatyne w malej ilosci wody, wystarczy ok 2-3 lyzki wody.

  2. Czy whis-kacza, można czymś zastąpić, by pasowało do reszty składników? Może rum lub likier (tylko jaki)? Proszę o podpowiedź, chciałabym to cudeńko przygotować (chyba bez pieczenia, na biszkoptach) na 18-tkę córki sąsiadki. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź :)))

  3. Czy jest gdzieś opcja do wydruku………………….tak lubię mieć przepis wydrukowany fachowo i ze zdjęciem – a już to zdjęcie to mistrzostwo, poezja smaku dla oczu…………….

  4. Pomada na zdjęciu jest brązowa i biała.W przepisie brakuje tej białej. Czy to jest tylko biała czekolada rozpuszczona czy coś innego?

  5. Dopiero ostatnia odpowiedż na komentarz dała tzw.całość , bo też nie wiedziałam jak te wszystkie składniki połączyć , by powstał sernik kukułka.
    Zgromadzę produkty i zrobię sernik !Wygląda na wspaniały!

    • dziękujemy za komentarz. Prosimy pisać w razie wątpliwości…chętnie wyjaśnimy wszelkie niuanse ;) i powodzenia!! proszę pamiętać, żeby nie dodawać gorącego karmelu do masy ;)

      • apropos…. jeśli ktoś zna…. kiedyś w Lidlu w Polsce pojawiły się takie ciasteczka okrągłe, biszkoptowe, rozmiaru małego talerzyka pod filiżankę;) z nadzieniem śmietankowym, oblane czekoladą…. Kukułka przypomina je w smaku…. to nasze ukochane ciastka, które są naszym głównym „towarem importowym/eksportowym”, który przywozimy z Niemiec ;)

    • Biszkopt przekroiłyśmy na 3 części, każdą z nich smarujemy masą. Ostatnia warstwa jest po to aby ciasto wyrównać przed polaniem polewą. Nie nasączałyśmy niczym biszkoptu, ponieważ z tego przepisu wychodzi delikatny i nie widziałyśmy potrzeby, ale oczywiście można zrobić poncz klasyczny z cytryny lub z whiskey. Pozdrawiamy!

    • przepis na karmel z guinessa jest podany w przepisie na kukułkę. Cukier, cukier waniliowy i guiness gotujemy razem, aż powstanie karmel i około 5 łyżek tego syropu odkładamy do przestudzenia i później dodajemy do masy. Natomiast do reszty dodajemy czekoladę i służy nam ta pomada do polania ciasta. Pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za odwiedziny :D

      • już dopisałam do przepisu dokładny rodzaj serka. My używamy serka typu Philadelphia ze względu na zwartą konsystencję i lekko słonawy posmak. Można oczywiście dodać serek homogenizowany lub każdy inny rodzaj sera. który będzie dobrze przemielony. Naszym zdecydowanym typem jest jednak cream cheese. Świetny i sporo tańsze niż Philadelpia są serki tego typu z Piątnicy i z Lidla. Pozdrawiamy i dziękujemy za wizytę.

    • ;) pierwszy raz Pani słyszy bo to przepis autorski ;) przepis na karmel z guinessa jest podany w przepisie na kukułkę. Cukier, cukier waniliowy i guiness gotujemy razem, aż powstanie karmel i około 5 łyżek tego syropu odkładamy do przestudzenia i później dodajemy do masy. Natomiast do reszty dodajemy czekoladę i służy nam ta pomada do polania ciasta. Pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za odwiedziny :D

    • tak, to jest sernik na zimno…dziękujemy za komentarz, który dał nam do myślenia…zapomniałyśmy napisać żelatynę! błąd poprawiony! dziękujemy jeszcze raz ;)

    • nam też szkoda tych osób, ale cóż…. poprostu zajadamy kolejny kawałek i zachęcamy do wykonania tego ciacha ;)

Odpowiedz na „~SmokaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×