Sernik waniliowy z palonym kremem katalońskim

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Sernik waniliowy z palonym kremem katalońskim

Ten sernik to fuzja dwóch klasycznych deserów…. tradycyjnego wiedeńskiego sernika oraz katalońskiego palonego kremu. Duet ten zaskakuje łagodnością waniliowego wnętrza, orzeźwiająco cytrynowym kremem i chrupiącym karmelowym wierzchem. 

Składniki

500 g tłustego sera mielonego lub serków typu cream cheese

100 g ugotowanych i przemielonych ziemniaków

100 g  miękkiego masła

4 jajka

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 laska wanilii

Wykonanie

1.Ser wymieszać ze zmielonymi ziemniakami.

2.Masło utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny oraz ziarenkami z wanilii na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i łyżce masy serowo- ziemniaczanej.

3. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową i przesianą mąką ziemniaczaną.

4. Wyłożyć do wyłożonej papierem lub folią aluminiową tortownicy (  nie napełniać jej więcej niż 2/3 wysokości), ustawić na blasze. Następnie wlać na blachę gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Przykryć sernik folią aluminiową i piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Wystudzić i wstawić do lodówki, aby stężał.

 

Palony krem kataloński

350 mililitrów pełnego mleka plus 3 łyżki

jedna laska wanilii

drobno starta skórka połowy cytryny

4 żółtka

100 gram cukru

dwie łyżki mąki kukurydzianej

Wykonanie

1. Mleko wymieszać z laską wanilii, skórkami cytryny i następnie zagotować. Po zagotowaniu  odstawić na 30 minut.

2. Jajka i cukier umieścić miejsce i ubijać w kąpieli wodnej, aż cukier rozpuści się, a mieszanina będzie kremowa.

3. Mleko wstawić z powrotem na mały ogień i zagotować. 3 łyżki zimnego mleka rozmieszać  na gładką pastę z mąką kukurydzianą. Dodać pastę do gotującego się mleka i gotować przez minutę ciągle mieszając.

4. Dodać cienkim strumieniem do utartych jajek. Ubijać krem w kąpieli wodnej do momentu, aż zgęstnieje i  nie spływał z łyżki.

5. Ostudzić krem i wylać na sernik. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

6. Przed podaniem posypać 3-4 łyżkami cukru. Karmelizować za pomocą palnika kuchennego lub w piekarniku na opcji grill. Nie wstawiać ponownie do lodówki, ponieważ karmel stopi się.

 

Świetnie smakuje z pokrojonymi w plasterki truskawkami wymieszanymi z odrobiną likieru truskawkowego lub cukrem pudrem.

Print Friendly
,,
4 comments on “Sernik waniliowy z palonym kremem katalońskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×