Żurek na gotowym zakwasie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Żurek na gotowym zakwasie  :) Jest to szybka wersja zupy dla osób które lubią żurek, ale nie maja czasu na przygotowanie zakwasu i 3-4 dni na oczekiwanie, aż domowy zakwas będzie gotowy.

Składniki na 4 – 6 porcji:

ok 250 ml gotowego zakwasu żytniego

2 litry bulionu jarzynowego

200 g boczku + biała kiełbasa (opcjonalnie w wersji szybkiej)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka tartego chrzanu

2 łyżeczki suszonego majeranku

pieprz

100 ml  śmietany kremówki 30%

3 jajka ugotowane na twardo

 

Bulion jarzynowy :
2 marchewki

1 pietruszka

1 mała cebula

kawałek selera (opcjonalnie kawałek pora)

listek laurowy

3 ziela angielskie

2 ziarenka pieprzu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

 

Wykonanie:

1. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać przyprawy.

2. Zagotować i dalej gotować pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny aż  warzywa będą miękkie.

3.Tak ugotowany bulion należy odcedzić do innego naczynia.

4. Do bulionu dodać boczek i białą kiełbasę (opcjonalnie) gotować na niewielkim ogniu ok 45 min.

5. Następnie do wywaru dodajemy 1/2 szklanki gotowego zakwasu, sprawdzając kwasowość żurku, zawsze można dodać więcej zakwasu w zależności od upodobań.

6. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku (można go zetrzeć na tartce dla większego aromatu), śmietanę, sól, pieprz.

7. Podajemy z ugotowanym jajkiem i łyżeczką tartego chrzanu.

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×