Vintagowe rozetki- chrupiące pyszności

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Wczoraj dostrzegłam u zaprzyjaźnionej babci ciekawe urządzenie, które podobno ma ponad 40 lat. Zaciekawiona postanowiłam spróbować i użyć tego kuriozum. Zaopatrzona w przepis i instrukcję obsługi rozpoczęłam produkcje. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Rozetki są poprostu pyszne! Wspaniałe nie tylko w okresie karnawału…także, gdy chcecie zaskoczyć znajomych. Warto przejrzeć zbiory naszych babć lub allegro.

Składniki

200-220 g mąki pszennej
2 jajka
łyżka cukru
szczypta soli
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka 2.5% lub 3.2%
olej do smażenia
cukier puder
cynamon
cukier waniliowy
szczypta kardamonu

 

Wykonanie

1. Wymieszać ze sobą mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, łyżkę cukru za pomoca miksera. Odstawić na co najmniej pół godziny ( to bardzo ważne, aby skrobia w mące napęczniała).
2. Rozgrzać olej i zanurzyć w nim urządzenie na około minutę, aby także się rozgrzało. Następnie zanurzyć urządzenie w cieście (będzie słychać skwierczenie… ciasto musi przywrzeć do rozetki). Smażyć na złoty kolor.
3. Odsączyć na papierowych ręcznikach.
4. W miseczce wymieszać cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i kardamon. Opatulać ta mieszanka powstałe ciasteczka.
Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Print Friendly
,
One comment on “Vintagowe rozetki- chrupiące pyszności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×