Kokos skąpany w ganache

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

To deser, który składa się z mocno czekoladowego, wilgotnego biszkoptu, który tworzy formę dla intensywnie malinowego nadzienia oraz lekkiego musu z białej czekolady i kokosa. Całość pokryta została aksamitnym czekoladowym ganache. 

Tym przepisem wygrałyśmy konkurs u prettybaked.pl – polecamy stronę !

Biszkopt

7 jajek

7 łyżek cukru

2 łyżki kakao

5 łyżek mąki ( 3 łyżki krupczatki i 2 łyżki zwykłej mąki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru, a następnie
po jednym żółtku.
2.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać. Wsypać mieszankę do masy jajecznej i
wymieszać ręcznie bardzo delikatnie. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut w płaskiej
blaszce. Wystudzić. Wyciąć paski oraz parzystą liczbę krążków.

Nadzienie malinowe

200 g malin świeżych lub mrożonych
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

1. Maliny zmiksować z cukrem i ewentualnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w małej ilości
wody i dodać do malin. Starannie wymieszać.

Mus kokosowy

1 żółtko
płaska łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej
2 łyżki cukru pudru
100 ml mleka kokosowego
100 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
100 ml śmietany kremówki

1.Żółtko utrzeć z mąką i cukrem. Mleko kokosowe podgrzać i przelać do żółtka cały czas mieszając.
2. Masę postawić na rondlu z wrzącą wodą i ucierać, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i wmieszać
połamaną na kawałki czekoladę.
3. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Wlać do gorącej masy jajecznej i odstawić do wystygnięcia.
4. Ubić smietankę i przełożyć do wystudzonej masy jajecznej. Ostrożnie wymieszać. ( Na tym etapie
można dodać także ubitą na sztywno pianę z jednego białka- mus będzie bardziej delikatny).
5. Metalowe pierścienie lub formy na muffinki wykładamy paskami biszkoptu oraz krążkami na spodzie.
Można delikatnie skropić ciasto likierem lub sokiem malinowym. Wyłożyć nadzienie malinowe i mus
kokosowy. Nakryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Aksamitnie czekoladowe ganache
200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 36 %

1. Czekoladę włożyć do miski. Na średnim ogniu postawić naczynie ze śmietanką i doprowadzić do wrzenia
( należy uważać, żeby nie gotowała się długo ponieważ może się zwarzyć).

2.Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Do czasu użycia przechowywać w lodówce pod przykryciem z folii kuchennej. Gdyby do czasu użycia ganache zbyt zastygło należy postawić je znów na chwilę do kąpieli wodnej. Oblewać czekoladą ciasteczka.

Print Friendly
,
4 comments on “Kokos skąpany w ganache

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×