Jabłkowe oponki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Witaj Tłusty Czwartku!

Mamy dla ciebie super przepis, jesteśmy pewne,że zasmakuje!

Przepis zgłaszamy do akcji kulinarnej:

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

SKŁADNIKI:

2 duże jabłka (my użyłyśmy Jonagold)

olej roślinny

cukier waniliowy

cukier puder

 

CIASTO: (na ok. 10- 15 sztuk oponek)

1,5 szkl mąki

1 jajo

1 łyżeczka proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki cukru pudru

1/2 szklanki mleka + 1 łyżka

 

WYKONANIE:

1. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środek, kroimy na krążki ok 1,5-2cm.

2. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę (dosyć gęstą).

3. Rozgrzewamy olej w naczyniu (ja na indukcji ustawiam 3 i pozwalam mu powoli osiągnąć właściwą temperaturę).

4. Krążki jabłkowe zatapiamy w cieście a następnie smażymy na „wolnym ogniu”,  aby jabłko skruszało w panierce. Smażymy na złoty kolor, wyjmujemy na talerz wyłożony papierem,aby pochłonął nadmiar tłuszczu. Wystudzone oponki posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym i zajadamy :-)

 

 

 

 

 

 

Print Friendly
,
2 comments on “Jabłkowe oponki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×