Chilli dip- mouth watering chilli delight

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Około 2 miesięcy temu usłyszałyśmy od znajomej osoby o dobroczynnym wpływie oleju chilli. Zachęcone opisem postanowiłyśmy, że spróbujemy tej leczniczej mikstury zwłaszcza, że jej składniki są łatwo dostępne i niezbyt drogie. 

Po zrobieniu dwóch porcji remedium zostały nam drobno pokrojone papryczki chilli, które szkoda było nam wyrzucić. Myślałyśmy, dyskutowałyśmy… i w końcu powstał dziś chilli dip ;) pyszny, ostry, świetny do tortilli. Zamierzamy wykorzystać go również do innych potraw. Może macie jakieś pomysły?

 

Składniki

200 g serka typu cream cheese
100 g sera feta
100 g startego sera ( najlepiej w ostrzejszym smaku typu morski lub cheddar, ale jeśli nie macie to każdy się nada)
około 3-4 papryczek chilli (można mniej; my użyłyśmy papryczek z zalewy olejowej)
3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)

Wykonanie


1. Wymieszać kremowy serek, ser feta, żółty ser i papryczki. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub ramekinów.
2. Bułkę tartą zmieszać z parmezanem i posypać masę serową.
3. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza, dopóki ser się nie rozpuści ( około 15 minut).
4. Podawać z chipsami tortilla lub warzywami pokrojonymi w paseczki ( marchewka, seler naciowy).

 

inspiracja:

http://www.closetcooking.com/2009/03/jalapeno-popper-dip.html

Print Friendly
2 comments on “Chilli dip- mouth watering chilli delight

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×