Tort Czekoladowa dekadencja

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
Czy może być coś bardziej kusząco- karnawałowego niż porcja mocno czekoladowego ciasta, któremu akompaniują dorodne borówki? Ciasto, które smakuje się wszystkimi zmysłami… zachwyca wizualnie, wiele obiecuje zapachem i zniewala aksamitnym, głębokim smakiem. Pozwól mu się skusić….
 
Ten tort brał udział w akcji Karnawałowe Pyszności z Russell Hobbs. Zdobyłyśmy wyróżnienie. Serdecznie zapraszamy na stronę Russell Hobbs, którego jesteśmy wiernymi fankami;)

https://www.facebook.com/RussellHobbsPolska
Składniki na biszkopt
7 jajek
7 łyżek cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki ( 3 łyżki krupczatki i 2 łyżki zwykłej mąki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz
100 ml czekoladowego likieru
Składniki na masę
300 g czekolady deserowej
2 żółtka
100 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
200 g borówek amerykańskich
kilka truskawek do dekoracji
3-4 bezy do dekoracji
Wykonanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku.
2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać. Wsypać mieszankę do masy jajecznej i wymieszać ręcznie bardzo delikatnie. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut ( w zależności od piekarnika) najlepiej w podłużnej szerokiej blaszce.
3. Ciasto po ostudzeniu wyjąć z formy, przekroić i wyciąć 3 duże koła, 3 średnie i 3 małe. Skropić krążki biszkoptu likierem.
4. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem w kąpieli wodnej. Mleko zagotować i wrzące wlewać cienkim strumieniem do żółtek ciągle ubijać. Stale mieszać dopóki masa nie zgęstnieje.
5. Masę jajeczną odstawić z kąpieli wodnej i dodać do niej połamaną na kostki czekoladę deserową. Zostawić na parę minut a następnie starannie wymieszać. Wystudzić.
6. Śmietanę ubić i dodać do wystudzonej masy czekoladowej. Ostrożnie wymieszać. Wstawić na 10-15 minut do lodówki.
7. Masą smarować poszczególne warstwy ciasta. Ciasto można obłożyć czekoladą plastyczną lub rozpuszczoną czekoladą posmarowaną na pergaminowym papierze.
8. Tort obłożyć borówkami, pokruszonymi bezami i dekoracyjnie pokrojonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce.
Print Friendly
,
10 comments on “Tort Czekoladowa dekadencja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×