Łatwe Jalousie z ciasta francuskiego z borówkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Ostatniego niedzielnego poranka zachciało nam się czegoś słodkiego ale delikatnego na śniadanie. Zajrzałyśmy do lodówki, w której na swoje przeznaczenie czekało ciasto francuskie i borówki ;) Wybór padł na jalousie z nadzieniem z kremowego serka.  Oprócz przepysznej śniadaniowej przekąski miałyśmy dom wypełniony od samego rana zapachem najlepszej piekarenki.

Najlepsza rada…zawsze miej w lodówce opakowanie ciasta francuskiego…nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać; )

Jeśli nie masz świeżych owoców równie dobrze te ciasteczka będą smakować z dżemem lub samym serowym nadzieniem lub bakaliami. 

 

 

Składniki 

1 opakowanie ciasta francuskiego

100 g borówek amerykańskich

100 g serka kremowego

2 żółtka

3 – 4 łyżki cukru pudru ( w zależności od gustu)

cukier waniliowy

 

Wykonanie

1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać do serka kremowego i starannie wymieszać.

2. Borówki umyć i osuszyć.

3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w parzystą liczbę prostokątów. Na połowie prostokątów rozłożyć masę serową i borówki, tak aby zostawić brzeg bez nadzienia. Drugą część prostokątów złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i naciąć od strony grzbietowej. Otworzyć i nałożyć nacięte kawałki ciasta na część z nadzieniem. Zacisnąć brzegi za pomocą widelca.

4. Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piec około 20-25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe lub zimne.

 

* radzimy wykonać od razu podwójną porcję ;)

Print Friendly
One comment on “Łatwe Jalousie z ciasta francuskiego z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×