Karnawałowe róże

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ten przepis zgłosiłyśmy do akcji kulinarnej:
Bardzo Tłusty Czwartek 2014
Dzisiaj przypomniała nam się pierwsza książka kucharska ze zdjęciami, którą przeglądałyśmy w dzieciństwie. Był tam przepis, który bardzo nam się podobał…na karnawałowe róże. Nazwa znamienna, czas odpowiedni więc postanowiłyśmy je wykonać. Są pyszne i delikatne, a dzięki zawartości alkoholu nie chłoną zbyt dużo tłuszczu.

 

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

cukier waniliowy

3 łyżki śmietany 18%

1 łyżka wódki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka masła

olej do smażenia

cukier puder do posypania

1 białko

wiśnie lub konfitura

 

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Dodać proszek do pieczenia i żółtka i wymieszać. Następnie dodać śmietanę, cukier waniliowy i alkohol i wyrobić ciasto.

2. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać 3 koła różnej wielkości. Następnie każde koło ponacinać 5- krotnie, tak aby nie dochodzić do środka. Posmarować środek każdego koła i sklejać po 3 od największego do najmniejszego. Mocno przycisnąć na środku.

3. Rozgrzać olej i smażyć róże z obydwu stron na złoty kolor. Olej musi być tyle, aby przykrywał róże- wtedy płatki ładnie rozwiną się. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i na środek każdej róży nałożyć wiśnię lub odrobinę konfitury i posypać cukrem pudrem.

 

Print Friendly
,
2 comments on “Karnawałowe róże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×