Smakowita Pajda to Kuchenna Frajda! Sałatka na ciepło z wątróbką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Smakowita Pajda zaskoczyła nas delikatnością i smakiem! Nie wierzyłyśmy,że roślinny smalczyk będzie świetną alternatywą dla tłuszczu zwierzęcego, po prostu pycha!
Nasze przepisy biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
oto nasze propozycje:
oto nasze propozycje:
Sałatka na ciepło z wątróbką
Okazuje się, że gdy mamy tak zwany „otwarty umysł” mozemy wymyśleć wiele dań również z prozaicznej wątróbki. Sałatka na ciepło to zarówno zastrzyk witamin jak i solidny posiłek w sam raz na obiad.
Składniki:
200 g wątróbki
1 cebula
opakowanie sałaty roszponki
2 pomidory
1 łyżka smalczyku roślinnego o smaku cebula i jabłko
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
250 ml mleka
1 łyżka octu balsamicznego
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie zalać mlekiem i odstawić na co najmniej pół godziny.
2. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni i wyłożyć do miseczki.
3. Wątróbkę opanierować w mące i smażyć około 5 minut na smalczyku roślinnym rozpuszczonym wraz z masłem. Pod koniec smażenia dodać ponownie cebulę.
4. W pojemniku wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny i zgnieciony ząbek czosnku.
5. Na półmisku ułożyć umyta i osuszoną roszponkę, pokrojony w kostkę pomidor, wątróbkę i polać sosem. Podawać z grzankami.
Print Friendly
One comment on “Smakowita Pajda to Kuchenna Frajda! Sałatka na ciepło z wątróbką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×