Taco Fries- Junk food- Delicious but fattening

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Dziś na blogu  nowy wpis, nad którym długo myślałam, czy zamieszczać go czy nie… trochę kontrowersyjny…bardzo niezdrowy…można go kochać lub nienawidzić ;) Jestem ciekawa Waszych reakcji…I jeszcze raz zaznaczam…. niezdrowy i tuczący….żeby nie było, że nie ostrzegałam ;)

 

Składniki

500 g mięsa mielonego ( wołowina lub wieprzowina- my używamy łopatki lub szynki)

1 papryka słodka

1-2 papryczki chilli

1 cebula

1 puszka pomidorów

sól, pieprz, cukier

1-1.5 kg ziemniaków ( lub gotowych frytek w wersji szybszej)

olej do smażenia

ser żółty

3 łyżki majonezu

1 łyżka pikantnego ketchupu

 

Wykonanie

1. Cebulę obrać, dokładnie umyć i posiekać. Podsmażyć lekko na odrobinie oleju. Następnie dodać mięso mielone i razem podsmażać.

2. Pokroić w kostkę paprykę słodką i chilli i dodać do mięsa. Podsmażyć ok 5 minut. Później dodać pomidory i dusić wszystko na bardzo wolnym ogniu około 30 minut ( do zgęstnienia). Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

3. Usmażyć frytki na głębokim oleju lub upiec w piekarniku.

4. Majonez wymieszać z ketchupem. Można też użyć gotowego cocktail sauce. 

5. Po usmażeniu frytki wykładamy na talerz i polewamy sosem mięsno- pomidorowym. Następnie cocktail sauce i starty ser.

 

Jak wykonać perfekcyjne domowe frytki

( źródło http://culinaryarts.about.com/od/potatoes/a/How-To-Make-French-Fries.htm)

1. Wybieramy ziemniaki z dużą zawartością skrobi ( nie wodniste)

2. Obieramy ziemniaki i tniemy je w  słupki. Dokładnie opłukujemy, aż woda będzie przezroczysta.

3. Wsypujemy frytki do miski, zalewamy zimną wodą i wsypujemy ok 2 szklanek lodu i wstawimy do lodówki na około 30 minut.

4. Po wyjęciu z lodówki osuszamy dokładnie za pomocą papierowego ręcznika i wrzucamy do średnio nagrzanego oleju ( ok 160 stopni Celsjusza) na 6-8 minut, aż staną się miękkie i nabiorą leciutko złocistego koloru.

5. Wyjmujemy je z oleju, osuszamy na papierowych ręcznikach i pozwalamy ostygnąć przez co najmniej 15 minut.

6. Rozgrzewamy olej to temperatury ok 190 stopniu Celsjusza i smażymy do zbrązowienia ( ok. 3 minuty). Osączamy i solimy.

 

 

Podkreślam ponownie, uprzedzając nieprzychylne komentarze…. niedietetyczne, niezdrowe, tuczące, prawdopodobieństwo choroby serca- bardzo wysokie….. :P  

Danie kuriozalne….śmieciowe…. które smakuje każdemu, kto je do tej pory próbował ;) 

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×