Tradycyjna najlepsza wuzetka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Klasyczny wypiek, smak dzieciństwa… wuzetka. Znana już w 40 latach XX wieku. Jak głosi legenda nazwa powstała od trasy W-Z w Warszawie albo skrótu WZK ( wypiek z kremem). Ciasto idealne w swojej prostocie… czekoladowy biszkopt, bita śmietana, dżem lub powidła. Przepis ponownie ze zbiorów rodzinnych, systematycznie wykorzystywany przez mamę mojego męża, która wprowadziła 2 moderacje do klasycznej w-z. 

 

Składniki na biszkopt

7 jajek

7 łyżek cukru

2 łyżki kakao

5 łyżek mąki ( 3 łyżki krupczatki i 2 łyżki zwykłej mąki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na poncz

pół szklanki mocnej herbaty

1 łyżka spirytusu lub wódki

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Składniki na nadzienie

500 ml śmietany 30%

2 łyżki śmietany 18%*

2 płaskie łyżeczki żelatyny

2 torebki cukru waniliowego

2-3 łyżki cukru pudru

dżem wiśniowy lub śliwkowy

 

Wykonanie 

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku.

2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać. Wsypać mieszankę do masy jajecznej i wymieszać ręcznie bardzo delikatnie. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut ( w zależności od piekarnika). Ciasto wystarcza na standardową tortownice o średnicy ok 23-25 cm.

3. Wymieszać schłodzone śmietany i ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną lekko żelatynę.

4. Ostudzony biszkopt przekroić, nasączyć ponczem i posmarować dżemem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć 3/4 śmietany i przykryć drugim blatem. Na wierzch ciasta położyć pozostałą śmietanę i startą czekoladę gorzką lub deserową.** Schłodzić w lodówce.

 

* dodatek śmietany 18% sprawia, że nadzienie nie jest mdłe, tylko bardziej wyraziste

** zamiast startej czekolady w-z możemy polać czekoladową polewą

Print Friendly
,
12 comments on “Tradycyjna najlepsza wuzetka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×