Naleśniki na słono z farszem z wołowiny

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dzisiejsze naleśniki będą na słono, idealne na przekąskę lub danie obiadowe. Przepis sprawdzony wielokrotnie przez mamę mojego męża… cyklicznie pojawiają się na stole i zawsze znikają błyskawicznie. Farsz można przygotować w większej ilości i zamrozić. Wtedy kolejne paszteciki będą mogły być zrobione błyskawicznie. 

 

Składniki na ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki

2 łyzki oleju

3 jajka

szklanka mleka

szklanka wody gazowanej

łyżeczka soli i oregano

 

Składniki na farsz

50-60 dag wołowiny (szponder lub rozbratel)

1 marchewka, pietruszka, plaster selera

1 kg pieczarek

2 cebule

pieprz, sól, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie

1. Zmiksować jajka i następnie dodać mleko. Dosypywać porcjami mąkę ciągle ubijając. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać. Ciasto powinno być lejące. Odstawić na 10-15 minut (!). Smażyć cienkie naleśniki ( około 20 naleśników).

2. Ugotować wołowinę z warzywami (marchew, pietruszka, seler) na wolnym ogniu lub w szybkowarze. Wystudzić i zmielić mięso wraz z warzywami.

3. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na łyżce masła. Dodać pokrojoną cebulkę i poddusić. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz natką pietruszki.

4. Pieczarki wymieszać z mięsem i nadziewać naleśniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju na złocisty kolor. Podawać jako samodzielne danie z surówką lub z czerwonym barszczem.

 

Print Friendly
12 comments on “Naleśniki na słono z farszem z wołowiny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×