Karmelowe naleśniki z prażonym kokosem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Za oknem zawieja, w duszy niepokój…czym ją ukoić? Wspomnieniem lata i wakacji…. złocisty karmel i błogo pachnący kokos… Zapraszam do kuchni !

 

Składniki ( na około 10-15 naleśników)

500 ml mleka ( wymieszane pół na pół mleko słodkie i zsiadłe lub kefir)

2 jajka

1 1/2- 2 szklanki mąki

szczypta soli

2-3 łyżki cukru

 

Nadzienie

gotowa masa karmelowa ( krówkowa)

wiórki kokosowe

serek homogenizowany lub cream cheese

cukier waniliowy

śmietana 30%   lub kwaśna śmietana

 

Wykonanie

1. Mleko i jajka ubić mikserem, następnie dodawać porcjami mąkę i dalej ubijać.

2. Dodać szczyptę soli i cukier (jeśli używamy) i kontynuować ubijanie przez około 3-4 minuty.

3. Odstawić ciasto naleśnikowe na co najmniej pół godziny ( to bardzo ważne!).

4. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. My używamy teflonowej ( można smażyć bez dodatku tłuszczu) lub zwykłej( wtedy smarujemy patelnię olejem za pomocą pędzelka- używamy naprawę niewiele oleju) lub możemy dodać do ciasta łyżkę oleju ( wtedy nie smarujemy już patelni). Odradzamy smażenie na dużej ilości oleju, gdyż naleśniki robią się gumowate i ciężkostrawne.

5. Wiórki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy przez kilka minut, aż zaczną wydzielać aromat.

6. Serek homogenizowany lub cream cheese mieszamy z cukrem waniliowym. (możemy dodać odrobinę cukru pudru)

6. Naleśniki smarujemy gotową masą karmelową lub własnoręcznie zrobioną ( gotujemy puszkę mleka skondensowanego w naczyniu z wodą przez około 3 godz na wolnym ogniu, studzimy i otwieramy), nakładamy serek, posypujemy wiórkami i zwijamy. Wierzch naleśnika również można polać karmelem i posypać wiórkami. Podawać z bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną.

Print Friendly
7 comments on “Karmelowe naleśniki z prażonym kokosem
    • Zachęcamy ;) Pamiętaj Karola, żeby robić wszystko tak jak w przepisie ;) to są takie delikatne, puszyste naleśniki więc trzeba ostrożnie je przewracać. Po usmażeniu pierwszego naleśnika będziesz widziała, czy ilość mąki jest wystarczająca, gdyby ciężko odchodziły od patelni należy dodać do ciasta jescze trochę mąki ;) Powodzenia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×