Puszyste naleśniki z Nutellą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

Kolejna wariacja na temat naleśników na bazie ciasta babci Danusi. Wiele osób uwielbia naleśniki, ale znudziła im się już wersja z dżemem i śmietaną. Ta odsłona jest dla czekolado- nutelloholików ;) W szybkiej wersji można użyć gotowej Nutelli, a w wersji ambitniejszej własnoręcznie wykonanego kremu, z przepisu, który publikowałyśmy  
http://cookinggoodlooking.blog.pl/2013/05/25/domowa-nutellla/

Naleśniki te podajemy również z dodatkiem pokrojonych w plastry bananów, serkiem homogenizowanym lub typu cream cheese, albo z dodatkiem bitej śmietany. Wersji i dodatków może być wiele… trzeba tylko puścić  wodze fantazji ;)

 

Składniki ( na około 10-15 naleśników)

500 ml mleka ( wymieszane pół na pół mleko słodkie i zsiadłe lub kefir)

2 jajka

1 1/2- 2 szklanki mąki

szczypta soli

2-3 łyżki cukru ( jeśli naleśniki mają być na słodko)

 

Nadzienie

Nutella lub domowy krem czekoladowy

ewentualnie: pokrojony banan lub serek homogenizowany, albo bita smietana

 

Wykonanie

1. Mleko i jajka ubić mikserem, następnie dodawać porcjami mąkę i dalej ubijać.

2. Dodać szczyptę soli i cukier (jeśli używamy) i kontynuować ubijanie przez około 3-4 minuty.

3. Odstawić ciasto naleśnikowe na co najmniej pół godziny ( to bardzo ważne!).

4. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. My używamy teflonowej ( można smażyć bez dodatku tłuszczu) lub zwykłej( wtedy smarujemy patelnię olejem za pomocą pędzelka- używamy naprawę niewiele oleju) lub możemy dodać do ciasta łyżkę oleju ( wtedy nie smarujemy już patelni). Odradzamy smażenie na dużej ilości oleju, gdyż naleśniki robią się gumowate i ciężkostrawne.

5. Smarować naleśniki Nutellą i zawijamy. Można posmarować naleśniki serkiem a następnie Nutellą. Kolejna wersja to Nutella i pokrojone banany. Na wierzch można położyć bitą smietanę i polać czekoladą mleczną lub deserową roztopioną z 2 łyżkami śmietanki 30%. 

 

 

Print Friendly
One comment on “Puszyste naleśniki z Nutellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×