Puszyste naleśniki babci Danusi

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

W poniedziałek prawie każdy jest rozleniwiony po weekendzie. My też dlatego wspólnie z babcią postanowiłyśmy wykonać na obiad coś pysznego i szybkiego czyli… naleśniki. Nasza babcia, będąc kiedyś kucharką doszła do perfekcji w wykonywaniu naleśników, a ten przepis jest jednym z jej ulubionych. Naleśniki są puszyste i delikatne i koniecznie należy przestrzegać wszystkich kroków w ich wykonywaniu. A zatem do dzieła… jak wiadomo, babcie nie mogą się mylić ;)

 

Składniki ( na około 10-15 naleśników)

500 ml mleka ( wymieszane pół na pół mleko słodkie i zsiadłe lub kefir)

2 jajka

1 1/2- 2 szklanki mąki

szczypta soli

2-3 łyżki cukru ( jeśli naleśniki mają być na słodko)

 

Wykonanie

1. Mleko i jajka ubić mikserem, następnie dodawać porcjami mąkę i dalej ubijać.

2. Dodać szczyptę soli i cukier (jeśli używamy) i kontynuować ubijanie przez około 3-4 minuty.

3. Odstawić ciasto naleśnikowe na co najmniej pół godziny ( to bardzo ważne!).

4. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. My używamy teflonowej ( można smażyć bez dodatku tłuszczu) lub zwykłej( wtedy smarujemy patelnię olejem za pomocą pędzelka- używamy naprawę niewiele oleju) lub możemy dodać do ciasta łyżkę oleju ( wtedy nie smarujemy już patelni). Odradzamy smażenie na dużej ilości oleju, gdyż naleśniki robią się gumowate i ciężkostrawne.

Można podawać naleśniki jako danie obiadowe lub deser.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×