Sernik idealny z polewą czekoladową i orzechami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

Odkąd znalazłam właściwy przepis na sernik odkryłam, że… ja właściwie kocham serniki ! ;) W tym przypadku starałam się odtworzyć sernik, który kiedyś miałam w zwyczaju kupować w Mark&Spencer. Wilgotny, z polewą czekoladową i orzechami pecan na wierzchu. Znów muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł oszałamiający ;) Tajemnicą do wilgotnego sernika jest używanie dobrego sera oraz kąpiel wodna. Przepis może wydawać się na początku pracochłonny z uwagi na gotowanie ziemniaków…ale od czego dobra organizacja? Ziemniaki można ugotować w większej ilości i podać na obiad lub kolację ;)

Składniki

1 kg tłustego sera mielonego lub serków typu cream cheese

250 g ugotowanych i przemielonych ziemniaków

1 kostka miękkiego masła

8 jajek

3/4  szklanki cukru pudru ( ja daję 1 szklankę ponieważ lubię słodkie )

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na polewę

1 taliczka czekolady deserowej

2 łyżki śmietanki 30%

20 g masła

Dodatkowo orzechy pecan lub włoskie

Wykonanie

1.Ser wymieszać ze zmielonymi ziemniakami.

2.Masło utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i łyżce masy serowo- ziemniaczanej.

3. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową i przesianą mąką ziemniaczaną.

4. Wyłożyć do wyłożonej papierem lub folią aluminiową tortownicy ( uważajmy, żeby nie napełniać jej więcej niż 2/3 wysokości), ustawić na blasze. Następnie wlać na blachę gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Przykryć sernik folią aluminiową i piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Wystudzić i wstawić do lodówki, aby stężał.

6. Składniki na polewę rozpuścić i wystudzić. Polać sernik i ozdobić orzechami pecan lub włoskimi. *

 

 


* Jest to sernik bardzo delikatny i kruchy. Jeśli lubicie możecie zrobić go na cienkim cieście, aby łatwiej było go porcjować.

Print Friendly
,
18 comments on “Sernik idealny z polewą czekoladową i orzechami
  1. Wygląda prze-przepysznie. Jutro się za niego zabiorę, w końcu, po długiej przerwie będę znowu piec – kupiłam sobie nowe blachy z Tescomy. Ale nie o tym, z pewnych powodów próbuje ostatnio uczyć się piec na produktach bezglutenowych,ale tak by w miare możliwości jednak nie traćić na smaku – próbowała Pani kiedyś?

    • Dziękujemy za komentarz. To nasz ulubiony sernik, jednak te osoby, które wcześniej nie robiły sernika z ziemniakami muszą pamiętać, że ten sernik ma zupełnie inną konsystencję od innych,bardziej typowych serników. Najlepiej po upieczeniu wystudzić go dobrze i wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby stężał. Wtedy da się ładnie pokroić. Jest to sernik wilgotny i kruchy, dlatego jest tak przez nas uwielbiany. Ja lubię piec go bez spodu, którego szczerze nie cierpię w sernikach ;)
      Sernik ten jest bezglutenowy;) można go robić w różnych wersjach…ja zbieram się, aby dodać do niego masy krówkowej i zobaczyć jaki będzie w smaku ;) Próbowałam zrobić kiedyś biszkopt bezglutenowy dla mojej przyjaciółki, ale szczerze mówiąc nie spełnił moich oczekiwań. Ale podsunęła mi Pani dobry pomysł, który muszę poddać pod rozwagę. Gdyby miała Pani jakieś sprawdzone potrawy bezglutenowe, którymi zechce się Pani podzielić to chętnie je wykonamy. Pozdrawiamy serdecznie!

  2. taki sernik robiła moja babcia, tyle, ze piekła go normalnie w piekarniku (180 stopni około godziny). Ja też taki robię. jest pyszny i wszystkim wkoło smakuje :) Pozdrawiam

  3. Jest idealny !!!! Robię z tego samego przepisu z 1,5 porcji składników i 2 kg sera :) Jest wtedy duża blaszka :)Znika w mig.Lepszego nie jadłam,ten jest taki prawdziwy serowy,a nie „dmuchany”.Przepis z pierwszej książki kucharskiej mojej mamy z lat 70 :)

    • Witam, zainteresował mnie ten przepis z dużą blaszką.
      Pani Magdo, a co z tą wodą pani robi i czy blaszkę przykrywa się też folią aluminiową?

      • Jak robię w dużej blaszce,to na dolną kratkę piekarnika wstawiam pojemnik z wodą..Bardzo często zdarza mi się,że sernik piekę w „normalnych” warunkach tzn bez pojemnika z wodą ;) i zapewniam,że jest również rewelacyjny.Robiłam przeróżne modyfikacje tego przepisu i czasem zamiast ziemniaków dodaję 1 budyń i 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej więcej,dodaję również olejek pomarańczowy i rodzynki. Piekę w temperaturze 160 stopni i wtedy czas pieczenia wydłużam o jakieś 20 minut.Niższa temperatura powoduje,że sernik nie przypieka się za mocno z góry tylko ma ładny złocisty kolor :) Nigdy nie używam papieru ani folii do przykrywania jakiegokolwiek ciasta. Życzę owocnych modyfikacji.Zapewniam,że duża ilość sera „robi” swoje, a sernik powinien nazywać się”niebo w gębie” Pozdrawiam serdecznie :)

      • I zapomniałabym o najważniejszym… Blaszkę proponuję wyłożyć petitkami (ja osobiście wolę „be-be”) lub cieniutkim kruchym ciastem ,bo ten sernik raczej powinien mieć „podstawę” ,zdecydowanie lepiej się wtedy trzyma.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×