Śledzie z suszonymi pomidorami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Składniki

2 płaty śledziowe

1 cebula

5-6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej

80 g koncentratu pomidorowego

pół łyżeczki cukru

garść rodzynek

olej

sól, liść laurowy, ziele angielskie

 

Wykonanie

1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę ( nie moczymy w ciepłej wodzie bo się rozpadną). Następnie przez godzine moczymy w mleku.

2. Podzielić śledzie na cząstki.

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zrumienienia ( dodając szczyptę soli dla lepszego zrumienienia). Dodać suszone pomidory ( jeśli nie mamy pomidorów w oleju tylko suszone to należy zalać je godzinę wcześniej wodą, aby namokły). Podsmażyć, dodać koncentrat, rodzynki, cukier, sól.  Odstawić do wystygnięcia.

4. Do suchego słoika wkładamy liść laurowy i ziele angielskie, przekladamy płaty śledziowe i przygotowany farsz pomidorowy, tak aby na wierzchu znalazły się pomidor. Odstawiamy w chłodne miejsce.

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×