Pyszny lekki prawdziwie czekoladowy tort

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

Ten przepis jest dla tych, którzy cenią sobie dobrą kuchnię. To klasyk na naszym stole. Biszkopt czekoladowy wypełniony znanym wszystkim musem hiszpańskim ( z lekką modyfikacją). Lekki a jednocześnie pełen smaku, na bazie prawdziwej czekolady i śmietany. Zachęcamy do wyrzucenia wszystkich kremów z torebki i wykonanie tej masy. Efekt wart jest naszego wysiłku. Szczerze polecamy- to nasz numer jeden wśród tortów. 

Biszkopt

6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniu czekoladowego
Wykonanie
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać porcjami cukier, a następnie dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
2.Mąkę wymieszać z budyniami i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Wylać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Piec 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na 3 części.
Mus czekoladowy:
70 g cukru
3 jajka (oddzielnie żółtka od białek) 
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
4 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Wykonanie
1. Do metalowej miski wsypać 50 g cukru, dodać 3 żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką do czasu aż masa zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki.
2. Zdjąć miskę z garnka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wystudzić.
3. Wymieszać z białkami ubitymi na pianę. Dodać wystudzoną żelatynę. Mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
 
Print Friendly
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×