Idealny sernik wiedeński z wiśniami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Postanowiłam wczoraj, że zrobię sernik. Nauczona doświadczeniem, wiedziałam, że serniki lubią być kapryśne. Wydaje nam się, że zrobiliśmy wszystko jak należy, mieszaliśmy delikatnie, ser przecieraliśmy wielokrotnie i… nic… klapa ;) Postanowiłam więc przygotować się do tego zadania metodycznie. Zgromadziłam wszystkie książki kucharskie, które posiadam i czytałam…czytałam… i zrobiłam. Dziś z samego rana pobiegłam zobaczyć, co wynikło z mojego działania. I spotkała mnie niespodzianka. To drugi najlepszy sernik ( pierwszy to
http://cookinggoodlooking.blog.pl/2013/01/11/sernik-z-ziemniakami/
) jaki przyszło mi jeść a w kwestii sernikowej jestem wybredna;) 

 

Składniki

1 kg  tłustego sera

250 g ugotowanych i przemielonych ziemniaków

1 kostka miękkiego masła

8 jajek

laska wanilli/ cukier waniliowy/esencja waniliowa

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Polewa wiśniowa

6 łyżek wiśni z kompotu lub nalewki

4 łyżki wody, kompotu wiśniowego lub nalewki

2-3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki wody

Wykonanie

1.Ser wymieszać ze zmielonymi ziemniakami.

2.Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i łyżce masy serowo- ziemniaczanej.

3. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową i przesianą mąką ziemniaczaną.

4. Wyłożyć do posmarowanej masłem tortownicy i piec przez 60-80 minut w temperaturze 150-160 stopni.

5. Wystudzić i wstawić do lodówki, aby stężał.

6. Zagotować wiśnie z kompotem/ wodą lub nalewką i cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody i dolać do wiśni. Gotować do zgęstnienia ciągle mieszając. Wystudzić lekko i wylać na sernik.

 

*** Ważne rady :

* Użyłam serków typu Philadelphia ( np. Turek czy   w Biedronce)- sernik jest bardziej wilgotny niż przy tradycyjnym serze a jednocześnie zwarty;

*Nie zastępujcie masła margaryną!

*Bardzo ważną rzeczą jest aby do piekarnika wraz z sernikiem wstawić pojemnik z wodą- byłam nieco sceptyczna, ale to naprawdę działa;

* Jest to sernik, bardzo delikatny i kruchy. Jeśli lubicie możecie zrobić go na cienkim cieście, aby łatwiej było go porcjować.

Print Friendly
,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×