Świąteczne racuszki serowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pyszne, w smaku między racuchami a pączkami. Dosyć łatwe do przygotowania. Należy pamiętać, aby tłuszcz był dobrze rozgrzany, ale nie za bardzo ponieważ racuchy spalą się  na zewnątrz a w środku pozostaną surowe. Dobrze jest robić niewielkie racuchy, wtedy na pewno się usmażą. 

 

Składniki

1 1/4 szklanki mąki pszennej

25 dag waniliowego serka homogenizowanego

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka spirytusu lub rumu

olej do smażenia

cukier puder do posypywania racuchów

 

Wykonanie

1. Serek, jajka i przesianą mąkę zmiksować, dodać proszek oraz alkohol i dobrze wymieszać.

2. Rozgrzać olej i kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

3. Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Można wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×